Havalar ısınınca sıcak içecekler yerini buzlu içeceklere bırakıyor. Kahveyi soğuk tüketmek ise apayrı bir konu. Bu yazımda soğuk kahve tariflerini sizlere anlatmaya çalışacağım.
Soğuk kahve demlemenin tat olarak farklılıkları var. Sıcak su demlemelerinde ortaya çıkan aromalar soğuk kahvede farklılaşıyor. Asidite hissiyatı değişiyor ve en önemlisi soğuk suyla demlemen kahve çok daha tatlı oluyor.
Sıcak demlendikten sonra bekletilerek soğutulan kahvede aromalar uçuyor. Bekleyen kahve bulanıklaşmaya başlıyor. Kahveyi soğuk tüketmek için ya soğuk suyla demlemek ya da flaş soğutma yapmak gerek.
Soğuk kahve demlemenin üç ana kategorisi var.
İçerik
Cold Brew Kahve Demlemek
Soğuk kahve tariflerinde en çok kullanılan yöntemlerden birisi cold brew yöntemi. Çok basit bir yöntem.
Kahve ve su bolca süre beraber bekliyor. Bu süre; oda sıcaklığında 8 – 12 saat buzdolabında 18-24 olabilir. Kahveye ve tada göre bu süre değişiyor. Ben genellikle 1 litre su için 100 gram kahve olacak şekilde oranlıyorum. Bu yöntemde kahve biraz fazla kullanılıyor.
Cold brew demlemenin en sıkıntılı yöntemlerinden birisi kahveyi süzme aşaması. Berrak bir kahve istiyorsanız; kağıt filtreden süzmeniz gerekiyor. Mekanik bir işlem olduğu için bir kaç tane kağıt filtre kullanmak ve tıkanmalara karşı hazır olmak gerekiyor.
Demlediğiniz kahveyi 3 – 4 gün buz dolabında bekletebilirsiniz. Çok da bekletmeyin; kahve bekledikçe bayatlamaya, aromalarını kaybetmeye ve odunsu tatlar oluşmaya başlıyor.
Cold Drip Kahve Demlemek
Cold drip yöntemi, kahvenin damla damla demlenmesi demek. Cold Brew ile farkı; cold brew immersion / cold drip ise perculation bir yöntem. Tatları birbirinden epey farklı.
Cold Drip için alttan damlatma yapan herhangi bir ekipman kullanabilirsiniz. Yukarıda benim çektiğim videoyu izlerseniz çok işinize yarayacaktır. 2 saniye 1 damla olacak şekilde 40 gram kahve için 400 gram su kullanıyorum. Benim demlemelerim 3-4 saatte tamamlanıyor. Damak zevkime göre ayarlama yapıyorum.
Japanese Cold Brew Demlemek
Japon kahve demleme yöntemi diğer iki yöntemden biraz daha farklı çünkü soğuk suyla değil, sıcak suyla demlemeye başlıyoruz. Normal kahve demlemek gibi ama toplamda demlemeyeceğimiz su miktarını ikiye bölüp Sıcak Su + Buz şeklinde ayarlamamız gerekiyor.
Bu demlemedeki mantık; sıcak demlenmiş kahveyi çok hızlı bir şekilde soğutup aromaları hapsetmek. Japon yöntemi üç yöntem arasında en aromatik fincanları veren yöntem. Öte yandan cold brew gibi 3-4 gün saklayamıyorsunuz, demlediğiniz gibi tüketmeniz gerekiyor.
Benim tarifim şöyle : 20 gram kahve için 150 gram sıcak su 150 gram da buz kullanıyorum. Kahveyi daha ince öğütüp demlemeyi 2 dakika civarlarına çekmeye çalışıyorum. Az suyla kahveyi çözmek daha zor olduğu için; parça parça döküş yapıyorum.
Şahsen en çok kullandığım soğuk kahve demleme yöntemlerini sizlerle paylaşmaya çalıştım sorularınız olursa lütfen yazının altına bırakın.