Cafelat Robot; manuel espresso makinesi piyasasında hem görüntüsüyle sempati toplayan hem de verdiği sonuçla dikkatleri çeken bir makine oldu.
Kahve piyasasında Cafelat Robot gibi elektriksiz, tamamen manuel sayılabilecek birçok espresso makinesi var. İnsanların elektrikli ve daha konforlu makineler tercih etmek yerine; parametrelerine müdahale edebildiği makinelere yönelmesinin nedeni de verilen emeğin karşılığını alabilmeleri.
Ben de uzun zamandır, manuel espresso makinesi olarak Wacaco Picopresso kullanıyorum. Acaba daha çok emek vermek espresso tadını değiştiriyor mu? Basıncı pompa yerine kolla yönetiyor olmanın ne gibi faydaları var? Bu gibi soruları merak ediyordum. Cafelat Robot ile deneme ve karşılaştırma şansım oldu.
Bu denemelerim sonucu sizlerle makine hakkındaki yorumlarımı ve gerektiği yerlerde Wacaco Picopresso ile yaptığım karşılaştırmaları paylaşmak istedim.
Cafelat Robot Espresso Hazırlık Aşaması
Her espresso makinesinin espresso yapım anından bir önceki adımı olan “Espresso Hazırlık Aşaması” makineleri yorumlarken mutlaka üzerinde durmamız gereken bir konu. Ben şöyle bir yaklaşımda bulundum. Kahveyi öğütmek mi daha uzun sürüyor yoksa sepeti hazırlamak mı? Şöyle anlatayım;
Wacaco Exagrind el değirmeninde 15 klik 18gram espresso kavrumu kahveyi öğütmesi 1 dk 35 saniye sürüyor.
Cafelat Robot demleme haznesine (portafiltre) kahveyi koymak, 3d Printer ile basılmış WDT tool ile yatağı düzeltmek, tamper ile sıkıştırmak, üstüne shower screen koymak, suyu eklemek, portafiltreyi yerine takmak, bardak ve teraziyi yerleştirmek 2:00 dk civarında sürüyor. Bence epey hızlı. Bu hızının ana nedeni hem portafiltrenin 58mm çapında olması hem de portafiltrenin kenarlarının çok uzun olması. Böylelikle kahve etrafa saçılmıyor ve funnel kullanmanız gerekmiyor.
Picopresso’da sepet daha küçük, funnel daha kısa, tamper daha minik diye bu süre benim açımdan 3. dakikaları buluyor.
Cafelat Robot Ön Isıtma
Manuel espresso makinelerinin ana sorunu; hemen hemen hepsinde geçerli bir problem olan ısınma/ısıyı koruma sorunu hem Cafelat Robot hem Picopresso için geçerli.
Gerçi elektrikli espresso makinelerinde de bu sorun var ama orda işin içinde elektrik var diye insanlarda placebo etkisi yapıyor. Sanki sıcaklık korunuyor veya her makine düzgün sıcaklığa erişebilir zannediliyor.
Cafelat Robot’u ısıtması zor. Makine büyük, parçalar büyük, portafiltre ve demleme haznesi aynı parça olduğu için kahveleri sepet içerisine koymadan sıcak sudan geçirmek zor. Sıcak sudan geçirseniz kahve hazırlık aşamasında sepeti kurutmanız gerektiği için sıcaklıktan epey kaybediyorsunuz. İnternette sepeti ısıtmak için çok yöntem var. Hangisi iyi bilemedim. Cafelat Robot için ana problemlerden birisi bu ısıtma problemi. Ben kettle üzerinde oluşan ısıyla beraber portafiltreyi de ısıtayım dedim ama kahve hazırlık aşamasında hep ön ısıtmada verim alamadım.
Picopresso’yu ısıtması daha kolay. Siz kahveyi hazırlarken; su haznesinde sıcak su bekleterek veya makine içerisinden sıcak su geçirerek sorunu biraz daha çözebiliyorsunuz.
Cafelat Robot Espresso Yapım Aşaması
Basınç kollarınızda. Bu gayet güzel. Düşük basınçlarla demlemeye başlayıp, güç harcayarak daha yüksek basınçlara yavaş yavaş çıkmanız daha kolay. Bunu ekipman üzerindeki manometreden takip etmesi de gayet güzel.
Ama
Çocuk oyuncağı değil. Giriş seviyesi değil. Kullanması fiziksel güç istiyor. Sabit basınç vermek zor. Aynı demlemeyi ikinci kere yapmak kas hafızası istediği için zor.
Yavaş basınçla damla damla ön demleme yapayım, sonra gücümü verip yüksek basınca çıkıp demlemeyi tamamlayayım ve bu makineyi hep böyle kullanayım derseniz güzel. Her kahveye ben bunu yaparım çıkan sonuçtan da memnun olurum derseniz iyi. Ya da ön demleme yapmam tüm güç bastırırım derseniz kullanılır.
Değişik, yüksekli/alçaklı basınç denemeleri yaparım derseniz. Zorlanabilirsiniz.
Wacaco daha farklı; Picopresso’da basıncı hiç göremiyorsunuz. O an kaç basınçta bilmiyorsunuz. Pompa ile oluşturulan basıncın daha stabil olduğuna eminim ama 9 bar başlayıp 9 bar mı bitiyor? Yoksa 6 başlayıp 9’a kademeli çıkıp 3’e mi düşüyor bunu bilmiyorum.
Basıncı görmek beni gerdi 😀 Basınç cahilliği mutlulukmuş.
Wacaco Picopresso İnceleme Yazım : Wacaco Picopresso İnceleme – cihanyuce.com
2. Espresso’ya Hazırlık Aşaması
Arka arkaya espresso yapmak isterseniz; makinenin temizliği Cafelat Robot için de Picopresso için de aynı. Kahve posası kuru çıkıyor tek vuruşla temizleyebiliyorsunuz. İki ekipmanı da sudan geçirirseniz sıcaklıkla ilgili kayıplarınız oluyor.
Cafelat Robot Espresso Çıktısı
Ben Cafelat Robot’u kullandığım süre boyunca, espresso çıktılarımda sanki hep sıcaklıkla ilgili sorun yaşıyormuşum gibi geldi. Çözüm de bulamadım. Kahve demleme alışkanlığımda sıcaklık gerçekten benim için önemli. Basınç müdahalesinde istediğimi yakaladığım halde tatla ilgili bir türlü emin olamadım. Belki mevsimden, belki oda sıcaklığından dolayı yeterli sıcaklık kontrolünü sağlayamadım gibi.
Krema ve doku (texture) çok iyi kahve çıktıları aldım ve her seferinde 2.yaptığım kahveyi ilk fincana göre daha çok sevdim bunun da sıcaklık yükselmesi ile alakalı olabileceğini düşünüyorum.
Bu yüzden sizlerle biraz da konuyu açarak paylaşmak istedim. Bu tarz bir makine alacaksanız sıcaklıkla ilgili daha fazla emek vermeniz tatları olumlu yönde etkileyecektir.
Sevdiğim espresso çıktılarını değerlendirmem gerekirse, gayet iyi sonuçlar aldım diyebilirim.
Wacaco Picopresso vs Cafelat Robot
Cafelat Robot tasarımı ve kullanım kolaylığı ile bence güzel bir ekipman. Özellikle hazırlık aşaması gerçek bir espresso makinesi kullanıyorsunuz hissi veriyor. Malzemeler ise Picopresso’ya göre büyük olduğu için daha rahat çalışabiliyorsunuz.
Malzeme kalitesi olarak da güzel. Kullanılan metaller keyifli. İlla eleştirmek gerekirse portafiltreye biraz daha özenilmesi güzel olurmuş.
Picopresso taşınabilir olması ile Robot içinde hiç plastik parça olmaması ile övünen ekipmanlar. İkisinin de iddiası gerçek espresso yapabilmeleri. O yüzden ekipmana ne açıdan baktığınıza göre tercihiniz de değişebiliyor. Ben şahsen denemelerden sonra Picopresso’dan Robot’a geçiş yapmayı düşünmedim. Taşınabilirlik ve ön ısıtma kolaylığı; demleme basınç kontrolünden daha kullanışlı geldi.
Kol kullanıp basınç üretmek ise kesinlikle bozulabilecek bir pompa ile basınç üretmekten daha güvenilir bir yöntem. Basıncı görerek takip etmek de güzel bir tatmin hissi veriyor. Ayrıca Robot’un espresso hazırlık aşamasını Picopresso’dan daha çok sevdim.
Ben aslında Flair 58 denemek de istiyordum. Cafelat Robot deneyince biraz hevesimi alırım ve bu deneme hissiyatım azalır gibi düşündüm ama şimdi tam tersi oldu. Umarım ilerleyen zamanlarda Flair gibi basınç kontrolü yapabildiğimiz ve ön ısıtma imkânı daha iyi olan bir ekipmanı inceleyebilir ve sizlerle paylaşırım.
Cafelat Robot için işinize yarayabilecek Bir Video :
Bu videoda Levent ön ısıtma yaparken kettle üstündeki kapağı kullanmış. Güzel düşünmüş. Benim kettle bu tarz ısıtmaya müsait olamadı.
Bu yazımda Cafelat markasının manuel espresso makinelerinden birisi olan Cafelat Robot ekipmanını kullanıcı deneyimi çerçevesinde sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.