Gaggia New Classic Pro – İnceleme

Merhabalar arkadaşlar bu yazımda sizlere dünyanın en çok bilinen giriş seviyesi espresso makinelerinden Gaggia New Classic Pro‘yu artıları ve eksileriyle anlatmaya çalışacağım.

Espresso serüvenim Delonghi markalı ev tipi bir espresso makinesi ile başladı, daha makineyi kullanmaya alışamadan 2019 yılında Gaggia’ya geçiş yaptım. Şimdi geriye doğru bakınca yaptığım en iyi hareketlerden birisi olmuş diyorum. Makine uzun süredir bende üstelik olabilecek bir çok modifikasyonu da yapmış olduğum için biraz da ayrıntılarıyla anlatmaya çalışacağım.

Önce makinenin beğendiğim özelliklerinden başlayayım.

Gaggia New Classic Pro Artıları

Gaggia New Classic Portafiltre

Gaggia New Classic Portafiltresi

Gaggia’ların 58mm ölçüsünde bir portafiltresi var. Bu boyut kahve dünyasında -özellikle kahve dükkanlarında- standart boyut. Ev tipi makinelerde portafiltre çok daha küçük (49mm-51mm) oluyor ve malzeme kalitesi olarak da Gaggia’daki gibi kaliteli olmuyor. Burda ağır-pirinç-sık kullanıma uygun bir portrafiltre ile kahve yapmaya başlayabiliyorsunuz.

Sadece portafiltresine bakarak bile makinein Delonghi-Philips vb ev tipi espresso makinelerinden direkt başka bir kullanıcı profiline ayrıldığını görebilirsiniz.

58mm’lik portafiltre rahatlıkla double espresso için 18 gram kahve alıyor. Yine 18 gram demek kahve sektöründe standart bir ölçü demek. Ev tipi espresso makinelerinde double espresso için en fazla 14 gram civarında dozajlıyabiliyorsunuz. Böylelikle Gaggia ile dünya standartlarında bir çok tarif deneme imkanınız oluyor.

Espresso Aksesuarları

Ayrıca 58mm’lik çapı kahve dünyasında standart sayıldığı için tamper gibi düzleştirici gibi aksesuarları da rahatlıkla bulabiliyorsunuz. (Ev tipi makineler için tamper bulmak bile inanılmaz zor.)

Espresso Makinesi Su Doldurma

Gaggia Su Tankı / Su Haznesi

Su haznesini mutfak tezgahı üzerinde kullanıma uygun olarak düşünmüşler bir çok kahve makinesinde üstten su koyabileceğiniz bir hazne mevcut değil. Makinenin üstteki kapağını açıp gerektiğinde su doldurma işlemi yapabiliyorsunuz. Diyelim ki; mutfak tezgahı üzerinde su koymanızı engelleyen bir raf var. Üstten su koyamıyorsanız makineyi çöpe atmanıza gerek yok 🙂 alttaki su haznesi çıkıyor. Alttaki su haznesini çıkararak da su doldurma işlemi yapabiliyorsunuz. Üstelik su haznesi şeffaf olduğu için kalan su miktarını da rahatlıkla gözlemleyebiliyorsunuz.

Su haznesinin çıkması temizlik açısından da çok işe yarıyor. Makineyi temizlemesi oldukça kolay.

Gaggia Su Haznesi

Ev tipi espresso makinelerinde su haznesi çoğunlukla gövde içerisinde sabit oluyor ve kalan su miktarını gözlemleyemiyorsunuz.

Gaggia New Classic Pro Selenoid Valf

Selenoid Valf nedir? Ne İşe Yarar?

Diyelim ki portafiltre içerisinde çok ince çekilmiş bir kahveniz var ve espresso akışı olmadı. Bu sıkışma kaşığın (portafiltre) içerisinde bir basınç oluşmasına neden oluyor. Bu basınç hem makineye zarar verebilir hem de portafiltreyi basınç halinde açtığınız zaman ortalığı çok feci kirletebilirsiniz. İşte bu aşamada selenoid valf sistemi devreye giriyor. Siz demlemeyi durdurduğunuz zaman ters bir vakum etkisiyle; fazla basınç ve basınçlı su damlama tepsisine bypass ederek aktarılıyor.

Selenoid Valf Nedir

Selenoid Valf’in bir yararı daha var. Ev tipi espresso makinelerinde demleme sonrası kaşığı açtığınız zaman çamurumsu bir görüntüyle karşılaşırsınız. Portafiltreyi temizlemesi de epey zor olur. Gaggia ile kahve demledikten sonra kalan espresso posası “PUCK” olarak tabir edilen şekliyle kaşıkta kalıyor. Böylelikle portafiltreyi tek vuruşta temizleyip ikinci bir espresso yapımına hızlıca geçebiliyorsunuz.

Bu valfi diğer ev tipi espresso makinelerinde maliyetli olduğu için hiç göremiyorsunuz.

Gaggia New Classic Kullanımı

Gaggia New Classic Pro tamamen manuel bir espresso makinesi. Espresso akışının ne zaman duracağını sizin belirlemeniz gerekiyor. Yani; single veya double espresso yaparken miktarı siz belirliyorsunuz.

Makine kullanımı ise oldukça basit. 3 tane düğme ile yönetiyorsunuz. Bu 3 düğmenin görevleri şunlar;

1. Düğme makineyi açma kapama düğmesi.

2. Düğme espresso suyu/akışı açma kapama (Tamamen Manuel)

3. Tuş ise buhar rezistansını çalıştırıyor ve sıcaklığı 140 derecelere kadar yükselterek buhar vanasını kullanmanızı sağlıyor. ( Süt Köpürtme vb. İşler için.)

Gaggia Düğmeleri ve Kullanımı

Düğme üzerindeki ışıklara da dikkat etmeniz gerekiyor. Makineyi açtıktan sonra kullanacağınız moda göre ışık sabit yanmaya başladıysa espresso yapmaya (2. ışık) ya da buhar yapmaya (3. ışık) hazır olduğu anlamına geliyor.

Gaggia New Classic Pro Açılış Hızı

Gaggia New Classic epey hızlı bir makine siz açma düğmesine bastığınız zaman 2 dakika içerisinde ışıkları yanıyor ve espresso yapmaya başlayabiliyorsunuz.

Ben şöyle bir öneride bulunayım; makine fark etmeksizin eğer günün ilk espressosunu yapıyorsanız. Portafiltreyi yerine takıp makineyi açın en az bir 10 dakika bekleyin. Hem makine hem portafiltre iyice bir ısınsın.

Bardak Isıtma

Gaggia New Classic Bardak Isıtma Özelliği

Makine üzerinde pasif bir bardak ısıtma özelliği de bulunuyor. Makinenin üst tarafında espresso bardaklarınızı ısıtabiliyorsunuz.

Gaggia New Classic Buhar Çubuğu

Ev tipi espresso makinelerinde, düşük güçlü ve tek delikli buhar çubuklarına rastlıyoruz. Gaggia buhar çubuğunda yine dükkan tipi makinelerde görmeye alışık olduğumuz 3 delikli bir buhar ucu kullanıyor. Süt köpürtmek için de yine ev tipi makinelerden çok daha güçlü bir buhar basıncına sahip.

Kahve Makinesi Buhar Çubuğu

Burda dipnot : Ev tipi makineler klasmanında karşılaştırınca iyi ama yine de buhar gücü benim beklentimi karşılayacak seviyede değil. Bu konuyu aşağıda negatifler kısmında açacağım.

Gaggia New Classic Basınç Gücü

Gaggia fabrika çıkışı itibari ile Ev Tipi espresso makineleri ile dükkan tipi espresso makinelerinin arasında ev kullanımına daha yakın bir konumlandırması var. Yani yine dükkan tipi bir makineymiş gibi dersem abartmış olurum. Ev için gayet yeterli diyelim.

Ben iyi bir espresso için iyi bir espresso öğütücüsünün şart olduğunu düşünenlerdenim ama Gaggia benim gibi düşünmemiş. Kutunun içerisinde portafiltre ile kullanabileceğiniz bir de basınçlı sepet gönderiyorlar. Yani sizde kahve değirmeni yoksa basınçlı sepeti kullanarak daha kalın öğütülmüş veya daha yanlış öğütülmüş kahveleri de espresso olarak demleyebiliyorsunuz.

Makinenin fabrika çıkış basıncı ise 15 bar‘a ayarlanmış durumda. Normalde dükkan tipi makinelerde bu basınç 9 bar standartında oluyor. Bunun hem demlemeye hem tada olumsuz yönde etkisi mevcut. Siz bu makineyi 9 bar’a da rahatlıkla düşürebiliyorsunuz.

15 bar basınç olması, yeni başlayan bir kullanıcı için hataları tölere etmekte avantajken; iyi bir değirmeni olan ve kendini geliştirebilen bir kullanıcı için dezavantaj oluyor.

Gaggia’lar çok kolay modlanabilen makineler. Hem yedek parça bakımından hem de parçalarını yükseltmek/modlamak bakımından internette epey bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Basınç işini de gerektiğinde, içerisinden basit bir yay değişimi ile 9 bar standartına getirebiliyorsunuz.

Gaggia modifikasyonları için yazıma göz atabilirsiniz. Gaggia Modifikasyonları – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)

Gaggia New Classic Pro Eksikleri

  • Makinenin boyutu yeni başlayanlar için iyi ama kendini ilerletenler için küçük kalıyor. Yani espressoda kendinizi geliştirdikçe daha büyük boyutlu, daha ağır bir makineye ihtiyaç duyuyorsunuz.
  • Termoblok ısıtma sistemi makinenin hızlıca ısınması konusunda iyi ama ısının korunumu konusunda çok kötü. Makine demleme sıcaklığına 2 dakikada çıkmasına rağmen, termoblok içerisinde 100ml civarı sıcak su odacığı olduğu için demleme esnasında sıcaklık çok hızlı şekilde düşüyor.
  • Süt köpürtme çubuğu, ev tipi makinelerden yüz kat daha iyi olmasına rağmen ne yazık ki süt köpürtmeye gerçekten büyük bir katkısı yok. Yine termobloktan dolayı buhar verebildiği süre 500ml bir pitcher için yetersiz kalıyor.
  • Ön demleme – Pid vb bir demleme yardımcısı olmaması. Makine o kadar düz ve o kadar manuel çalışıyorki geldiğimiz teknoloji çağında çok ufak makinelerde bile bulunan yardımcı özelliklerin Gaggia içerisinde olmaması büyük bir eksik.
  • Gaggia fabrika basıncı kahvelerin kalibrasyonunu zorlaştırıyor. Espresso yapmak için 9 bar basınca ihtiyaç duyuyorsunuz. Gaggia fabrika basıncı 12 – 15 bar aralığında geliyor. Bu yüksek basıncın nedeni hem öğütümdeki hataları tölere etmek hem de basınçlı portafiltreyi kullanabilmek. Siz düzgün bir değirmenle standart tatlar yakalamak istiyorsanız bu yüksek basınç sizi biraz engellemeye başlıyor. 12 Bar basınç daha hızlı espresso akışına ve daha çok kanallanmaya neden oluyor. Makinenin basıncını 3. parti satılan 9 bar basınç yayları alarak ve kendiniz takarak düzeltebiliyorsunuz.
  • Sıcak su musluğu, farkettiyseniz makinede sıcak su alabileceğiniz bir sistem yok. O yüzden americano için yanınızda bir şekilde başka bir yöntemle sıcak su hazırlamanız gerekiyor.
  • Gaggia New Classic Fiyatı BU İNANILMAZ BİR KONU YA! Makinenin yıl içerisindeki fiyat değişimi gerçekten akıl alır gibi değil. Makinenin ne kadar olduğunu anlayamayacağınız kadar bir aşağı yukarı iki yönlü fiyat değişimi var. Kendi kendine 6200 bandından 11000 bandına kadar aynı makineye fiyat veriyorlar. Bu konuda mutlaka gereken araştırmayı yapın.
Gaggia New Classic Pro Kullanımı

Gaggia New Classic Hakkında Yorumlarım;

Öncelikle belirteyim ki bu makineyi almayı düşünüyorsanız; hazır öğütülmüş kahve ile kesinlikle berbat kahveler yaparsınız ve evinizdeki öğütücüye güvenmeyin. İyi bir espressonun olması gereken en önemli ekipmanı iyi bir espresso değirmenidir. Lelit Fred – Gaggia Md15 – Cunill Tron’lardan bahsetmiyorum. Bu değirmenler sizi bir yere kadar taşır. Taşıdığı ve tıkandığı yerde ya makineleri satarsınız, ya espressodan soğursunuz ya da yeni bir değirmen almanız gerekir. İyi bir espresso değirmeinin tada olan etkisi iyi bir espresso makinesinden fazladır.

Bence makine bir çok yönüyle giriş seviyesi Delonghi – Philips – Krups gibi markalı ev tipi espresso makinelerinden çok daha iyi. Bu tip makinelerle karşılaştırma yapıyorsanız düşünmeden alabilirsiniz. Sadece portafiltre büyüklüğü bile karar vermenizde yeterli.

Yine espressoda kendini geliştirmek isteyen ama bütçe ve fikir olarak tam karar verememişseniz deneyebileceğiniz, kullanamazsanız rahatlıkla ikinci elde satabileceğiniz bir makine.

Modifikasyonları yapılmadan; iyi espressolar alabilirsiniz. Modifikasyonları yaptıktan sonra çok daha iyi espressolar yapabiliyorsunuz. Yine de piyasada bulunan Bellezza – Ascaso – Sage gibi çift kazanlı – pidli – ön demlemeli veya E61 grup başlıklı bir makinenin üstüne çıkamıyor.

Bu işi ciddiye alıp espressoda uzun süre idare edecek bir makine arayışındaysanız, bütçeniz de elveriyorsa Gaggia yerine -KENDİ DEĞİRMENLİ OLMAYAN- E61 başlıklı ve pidli modellere yönelmenizi tavsiye edebilirim.

Gaggia New Classic Pro başlangıç için fiyat/performans bakımından mantıklı. Beklentilerinizi çok üst seviyeye koymayın.

Bu yazımda Gaggia New Classic Pro espresso makinesini bir kullanıcı olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
  1. Merhaba, Cafflano Krinder + 9 barlık yay alarak bu makineyi kullanmak istiyorum. İlk defa evde espresso (ve çeşitleri) yapacağım. Sizce bu ekipmanlar birbiriyle uyumlu olur mu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazıyı Paylaş

Mail Listemize Üye Ol!

spot_imgspot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Kapsül Kahve Hakkında Sorular ve Cevaplar

Geçtiğimiz yıllarda kapsül kahveler, pratikliği ve çeşitliliği ile kahve...

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Giriş Filtre kahve makineleri, dünya genelinde kahve severler tarafından en...

V60 Demleme Ekipmanı Nasıl Seçilir?

Kahveye üstten su dökülerek yapılan demleme yöntemlerine "Pour Over"...

French Press Nasıl Kullanılır?

French Press: Kahve Demlemenin Basit ve Lezzetli Yolu French press,...