Kahve dünyasına giriş yapmadan çok daha önce kamp-çadır işlerine girişmiştim. Hiç saklamama gerek yok; dağlarda bayırlarda kampta kahve olarak; ağaç dalıyla nescafe üçü bir arada karıştırmış ve bunun keyfini yaşamış bir arkadaşınızım.
Kahve demleme ekipmanlarının taşıması kolay, kırılmaz, kullanımı ve temizlemesi zor olmayan ekipmanlardan seçilmesi gerektiğinin farkındayım. Kampta, yolda veya hareket halindeyken bize ekstra bir yük değil, ekstra bir keyif gerek.
Kendi bakış açımdan kamplarda kullanabileceğiniz en mantıklı ekipmanları anlatmak istiyorum.
Taşınabilir Espresso Makineleri
Koltuk altına Delonghi alıp götürmekten bahsetmiyorum. Wacaco Nanopresso olur, Picopresso olur, Cafflano Kompresso tarzı bir makine olur. Bu makineler kesinlikle taşınabilir. Kamp için düşünülebilir.
Yapması daha kolay olduğu için ilk seçimim Wacaco Nanopresso olurdu sonra Picopresso tercih edebilirdim. Çok daha hafif ve taşıması çok daha kolay olmasına rağmen Kompresso’yu üçüncü tercihime koyardım çünkü kullanımı biraz zahmetli.
Kamp ekipmanları listeme tartı eklememeye uğraşıyorum, bu tarz taşınabilir espresso makinelerinde kahve ve su haznesi sınırlı olduğu için tartısız kullanmaya da müsait olabilir.
Öte yandan kahveyi bol içmeyi seviyorsanız; espresso size küçük gelebilir. Gözü doymayanlar olabilir. Sulandırıp Americano tarzında içmektense; filtre kahve yapmayı düşünenler olabilir.
Araya ufak bir fikir bırakayım; kamp için kapsül kahve tercih etmek çok iyi bir seçenek olabilir. Wacaco Nanopresso ve Nespresso Adaptörü veya Minipresso’nun NS Kapsül modeli aldığınızı varsayalım. Bir çok markette şu an kapsül kahve bulmak da mümkün. Kahve taşıma ve öğütme işinden çok kolay sıyrılmış olursunuz.
Filtre kahve seçeneklerinden devam edelim.
Kampta V60 Demlemek
Bunu yapmaya uğraşan kesin 3 günlük çadır planına saç maşası da götürmüştür! 🙂 Bu kadar lüksünüze varsa ne mutlu size. V60 – Chemex – Server gibi kırılmaya müsait Cam – Porselen malzemeleri kesinlikle ben kampa götürmezdim. Ayrıca suyu nasıl dökeceksiniz?
-Kettle da lazım.. Ya tartı?
-Hadi tartı tamam da ya gittiğimiz yerde masa yoksa?
-Masa da götürelim.
-Masa götürmüşken; üstüne koymalık çiçek de götürmek istemez misiniz?
Piyasada V60 veya Dripper gibi kullanılabilen, metal, silikon hatta ahşap demleyiciler mevcut. Göz atıp deneyebilirsiniz ama ben kamp ortamı için pour over tarzında demleme yapmayı çok zahmetli buluyorum.
Taşınabilir Filtre Kahve Makinesi
Bu seride aklıma gelenler; American Press, Wacaco Pipamoka, Delter Press, Aeropress ve Cafflano Klassic
It’s American Press: Aslında yazının bir yerinde mutlaka French Press demem gerekiyor ama yukarda cam götürmezdim dediğim için kendi kuralımı yıkamıyorum. French Press’ten daha iyisi ise American Press. Kalın çift duvarlı kırılmaz tritan malzeme. Kahve haznesi sabit olduğu için alacağı gramaj belli 20-24 gram arası kahve alıyor. Üzerindeki çizgilerden dolayı alacağı su miktarı da belli 350ml’ye kadar su alıyor. Böylelikle tartı ihtiyacım da olmazdı.
Wacaco Pipamoka: Kahve ve su haznesinin kapasiteleri sabit; yanınızda tartı götürmeniz gerekmiyor. Malzeme kalitesi çok yüksek. Üstelik sıcak su veya demlenmiş kahveyi yanınızda taşıyabileceğiniz şekilde epey kullanışlı bir termos görevi de görüyor. Bu yazıdaki kamp için üretilmiş en iyi kahve demleme ekipmanı diyebilirim.
Öte yandan nitelikli demleme için çok uyun değil çünkü kullanabileceğiniz reçete olarak sınırlı.
Delter Press: Bu demleme ekipmanı benim zaman zaman yanımda taşıdığım kendi kullanımlarımda tercih ettiğim bir ekipman. Delter Press’in yaptığı kahve tat olarak V60’a en benzeyen kahve tadı diyebilirim. İşaretlerinden dolayı su kısmını tartı kullanmadan yapabilirsiniz ama kahve miktarını göz kararı yapamazsınız. Belki önceden porsiyonlayıp kahve götürmeniz gerekebilir. Kullanımında Pipamoka ve American Press’ten farklı olarak kağıt filtre kullanmanız gerekiyor.
Bir de doğru kahve demleyebilmeniz için doğru bir öğütüm boyutu şart. American press ve Pipamoka yine öğütüm boyutu konusunda Delter Press’ten daha töleranslı.
Temizliği için epey su kullanmanız gerekiyor.
Aeropress: Bu ekipman kamp dünyasında başı çeken kahve demleme ekipmanı. Kaşık ölçüsü ve üzerindeki numaralandırmalar vasıtasıyla tartısız olarak kullanılabilir. (Süper kullanışlı olmaz ama günü kurtarır.) Taşıması çok kolay. Çok hafif, yaptığı kahve hacmi oldukça yeterli. (Max 250-270ml) Kettle kullanmanız gerekmiyor. Temizlemesi çok kolay, arka arkaya bir çok demleme yapılabilecek kadar hızlı temizleniyor.
Peki Aeropress niye dünyayı ele geçirmedi?
Çünkü tadı epey tartışmalı. Aeropress her kahve ve her reçete ile süper sonuç vermiyor. Kullanabileceğiniz çok fazla paramatre var. Gramaj, öğütüm boyutu, süre, su sıcaklığı, karıştırma, ön demleme derken konu çok karışık oluyor. Genel yaşanan sorun aldığınız kahve ile güzel bir demleme yapana kadar çok fazla deneme yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Kahveyi ve suyu koyup 2 dakika bekleyip basmayı seviyorsanız bu yazdıklarıma aldırış etmeden Aeropress alıp bir ömür mutlu mesut yaşayabilirsiniz.
Cafflano Klassic: Bu ekipman ise bu yazı içerisindeki en taşınabilir kahve demleme ekipmanı. Kahve öğütücü içerisinde, server kendisi, demleme haznesi mevcut, üst kapağı akıllı bir hareketle kettle olarak kullanılabiliyor. Yanınızda Kalita 155 tarzında kağıt filtreler de götürebilirsiniz.
Biraz boyutu büyük gibi ama göreceli diyebiliriz. Yaptığı kahvelere ve kullanımına hiç kötü bir yorumum yok. Sadece öğütücünüz varsa veya kendinize iyi bir kahve değirmeni almak istiyorsanız bunu almak mantıklı olmayabilir.
Kampa Kahve Değirmeni Götürmek
Kısa bir gezi planıysa; 1 – 2 kere (hadi bilemediniz 3) kahve içecekseniz kahveyi evde öğütüp, falkon tüpe veya bir buzdolabı poşetine koyup götürmek kesinlikle sizi bir “KAHVE SEVER” olmaktan çıkarmaz. Eğer aksini iddia eden olursa bana söyleyin ben size Onaylı Kahve Sever belgesi hazırlar veririm.
Diyelim ki siz bir taş fırın kahve severisiniz; el değirmenlerinin bir çoğu zaten taşınabilir. Götürmek çok sorun olmayacaktır. Kısaca üzerinden geçelim.
Molent G50 biraz ağır, büyük olur. Molent Pocket çok ergonomik değil, kahve öğütümü biraz uzun sürüyor. Escobarista Değirmen düzgün bir seçenek. Commandante taşımaya kıyarsanız çok iyi fikir. Porlex Mini fiyat olarak ucuz olsa harika bir seçenek. Cafflano Krinder kampa en uygun olanı. Sözen el değirmenin küçük boyu ise güzel çalışan bir modeline denk gelirseniz çok kullanışlı olur.
Kampta Moka Pot Kullanmak
O bir klasik, o bir efsane, o milyonların sevdiği;
Kullanımı kolay, temizlemesi kolay, taşıması kolay… Bakımı biraz zor. Gerçekçi olmak gerekirse hazırlaması da biraz zor. Tadı da ilk tercihim olmazdı.
Gerçi çadır kamp ortamında kahve demlemenin en iyi yanı çok seçici olmuyorsunuz. Seçici olmadığınız için kötü yapılmış Moka Pot bile harika geliyor. Azıcık kahveye ilgiliyseniz, beğendiğiniz kahveyi seçebildiyseniz ve öğütümünüz de doğru aralıktaysa Moka Pot’tan çok keyif alırsınız. Demlenen kahve biraz sert olursa hafif su eklersiniz. Açık ateşte yapacaksanız 4-6 boyluk alüminyum moka potlar çok kullanışlı olacaktır. Pedrini ve Bialetti markalarını tavsiye ederim. Pedrini duymadıysanız Bialetti ile aynı kalitede.
Açık ateşin direkt üstünde kullanmazsanız Moka Pot’un ömrü de uzayacaktır. Mesela bir tavanız varsa tavayı moka pot’un altına koyabilirsiniz.
BAKIN BURASI ÇOK ÖNEMLİ!
Kampta Türk Kahvesi Yapmak
BENCE EN KRAL – EN BİRİNCİ – EN İYİ KAMP KAHVESİ
Bir cezve ile iş bitiyor. Ateş bulmuşsunuz, doldurun 3 – 4 kişilik cezveyi mis gibi kahve. Arka arkaya yapılabilir, temizlemesi kolay. Hazırlaması hızlı.
Seçtiğiniz cezvenin kulpunun ahşap/tahta olması işinize yarayacaktır.
Biz günden güne Türk Kahvesi demleme yönteminden uzaklaşıyoruz ama yüzlerce yıldır kaybolmamasının nedeni basit ve etkili olması.
Kampta Kahve Demlemek İçin Kullanılabilecek Yan Aksesuarlar
Türk kahvesi de olsa, moka pot da olsa; açık ateş yapmanın kendine göre zorlukları ve tehlikeleri var. En pratiği bir gaz ocağı satın almak olabilir. Nurgaz firmasının bu konuda güzel çözümleri var. Hem yemek pişirmelerinizde de yardımcı olur. (Outdoor kahve ekipmanları alışveriş listemden kontrol edebilirsiniz.)
Cam ve seramiğe alternatif bardak lazım! Kuksa, Metal ve Emaye bardaklar iş görecektir. Ben Dechatlon firmasının paslanmaz çelik bir kamp bardağını yıllardır kullanıyorum.
Kamp olayından çıkacak biraz daha şehir içi piknik tarzına uyacak ama eğer taşıyabiliyorsanız ufak kamp masaları da epey kullanışlı. Zaten herkesin arabasının arkasında artık kamp sandalyesi var, ona bir de ufak bir masa ekleyebilirsiniz.