Mazzer Omega İnceleme

Türkiye’de satılan manuel kahve değirmenleri arasında zannedersem en pahalı ve en premium ürün ile karşınızdayım. Yeterince vakit geçirdiğime göre Mazzer Omega inceleme yazısı yazmanın zamanı geldi. Mazzer değirmeni ilk duyurulduğunda çok heyecanlanmıştım, ürünün gelmesi de uzun sürünce heyecanım daha da arttı.

Mazzer Omega İnceleme

Firma 1948 yılından bu yana İtalya’da üretim yapan, dünyanın en bilindik kahve değirmeni üreticilerinden birisi. Mazzer Omega ise firmanın manuel kullanım için ürettiği ilk değirmen. Firma için özel bir anlamı olduğundan dolayı, değirmende kalite çıtasını epey yükseğe koymuşlar. Biraz “Ustalık Eseri” kıvamında bir el değirmeni yapmışlar.

Değirmenin kalbinden incelemeye başlayalım.

Mazzer Omega Dişlisi

Mazzer Omega Fast Burr Dişli
Mazzer Omega Fast Burr

Omega alışılmışın dışında; piyasaya 2 ayrı burr (dişli) çeşidi ile çıktı. Hızlı – Fast Burr ve Yumuşak – Soft Burr isimli bu iki dişli arasında küçük bir yapısal değişiklik var. Bu durum biraz kafa karıştırıyor ama anlatmaya çalışayım.

Mazzer Omega Fast vs Soft Burr

Resimlerinden gördüğünüz gibi ERKEK dişliler arasında hiç fark yok. İkisi de 47mm. Soft dişlinin de fotoğrafını bilerek ters çekmişler gibi. Böylelikle Çin menşeili fikir hırsızlığının önüne geçmeye çalışmışlar. Youtube videolarından yakaladığım kadarıyla; sadece dişlilerin DİŞİ tarafında kahve girişini etkileyen yapı farkı var.

Böylelikle öğütüm kalitesi değişmeden kahve beslemesini kontrol ederek hızlı ve yumuşak öğütüm elde etmişler. Soft modelinde öğütüm haznesinden dişli üzerine düşen kahve miktarı daha az olsa gerek. Benim test ettiğim model ise fast modeli.

Peki fast modeli çok mu hızlı?

Değil arkadaşlar, abartı bir hızı yok. İnsanda bir hız beklentisi oluyor açıkçası ama yaptığım testler bu yönde değil. 20 gram medium öğütülmüş bir kahve için 35-40 saniye arasında ve 76-80 tur dönüşte öğütümler gerçekleştirdim. Aynı kahve aynı gramajda Escobarista değirmende bu süre 40-45 saniye ve 85-90 tur, Cafflano Krinder modelinde ise 35-40 saniye ve 70-75 tur civarında. Yani hızı aslında “Normal” aralıkta. Bunun da bir nedeni var. Normal hızda dönen 47mm’lik büyük bir dişli gerçekten homojen öğütüyor. Hız ve homojenlik arasındaki bu ters orantıda Mazzer altın oranı yakalamış.

Mazzer Omega homojenlik olarak premium seviyede.

Öğütüm Kalitesi ve Boyutları

Mazzer Omega son dönemlerin modası olan dıştan klik sistemiyle kullanılan bir öğütüm ayarlamasına sahip. Böylelikle hangi ayarda olduğunuzu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Yine 0 noktası konusunda çok başarılı bir değirmen olduğunu da söylemem gerek. Önce değirmeni üst ayardan 0 noktasına getirip sonra da alttan vidayı sıkıştırarak her zaman doğru 0 noktasına kalibre etmeniz mümkün oluyor.

Öğütümleri gayet başarılı. Bu seviyede olması gereken premium öğütüm kalitesini rahatlıkla alıyorsunuz. Özellikle espresso öğütümleri pamuk gibi görünüyor.

Kullandığım değirmenleri ürettikleri toz miktarına göre ölçüyorum. Mazzer Omega değirmen ölçümlerimi buradan okuyabilirsiniz.

8 Klik – 9.85 gram giren kahve elendikten sonra 9.39 gram kaldı. Toz üretimi %5.07

7 Klik – 9.90 gram giren kahve elendikten sonra 9.23 gram kaldı. Toz üretimi %6.76

6 Klik – 9.82 gram giren kahve elendikten sonra 9.10 gram kaldı. Toz üretimi %7.33

Değirmenin tam turu 60 adet microstep klikten oluşuyor. Tüm tur içerisinde Türk kahvesinden – French Press’e rahatlıkla öğütüm yapabiliyorsunuz. Türk kahvesi için 3.0 ayar civarlarını, espresso için 4.0 – 4.-4 ayarları arasını, V60 içinse şahsen 7.0 ile 8.0 ayarları arasını kullanıyorum.

Matematiğim çok iyi olmamakla beraber, demlemeler ve ölçümler sonucu klik arası micron aralığının 30 micron civarlarında olduğunu söyleyebilirim. Matematiksel olarak değil, kullanım olarak ölçtüm.

Peki nedir bu tablo? Micron işi ne işimize yarayacak derseniz sizi şöyle alalım Kahve Öğütüm Boyutları – cihanyuce.com

mazzer omega gövde

Mazzer Omega Malzeme Kalitesi

Fiyatı etkileyen en önemli faktör diyebiliriz. Belli ki Mazzer değirmenin hiç bir yerinde “Ekonomik” düşünmemiş. Baştan aşağı yazmak gerekirse; paslanmaz çelik gövde, anodize alüminyum kahve haznesi, karbon fiber değirmen kolu, neodmiyum mıknatıslı topuz ve kol derken liste uzuyor. Değirmeni elinize alıp inceleyince ister istemez bir etkileniyorsunuz.

Değirmen üst düzey malzeme kalitesinde. Kahve öğütüm haznesi ters çevrildiğinde 58mm portafiltre veya Aeropress ile rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bu arada gövde 750 gram.

Mazzer Omega Nerede Eksik?

Mazzer Omega’nın fiyatı : Elephtant In The Room*, fiyat bu seviyedeyken insan kesinlikle daha fazlasını istiyor. Malzeme kalitesi tamam, öğütüm de tatmin edici ama mesela Mazzer’in aksesuar setinin ekstra bir para olması (30€) bence kesinlikle mantıklı değil. Omega kendi kutusu içerisinden fırça bile çıkmıyor.

mazzer omega çanta

Yine premium bir ürün için mukavva kutusu falan çok basit kalıyor.

* Elephtant In The Room : Kimsenin hakkında konuşmak istemediği, aşikar sorun anlamına gelen ingilizce ifade.


Yorumlarım :

Mazzer Omega evladiyelik bir koleksiyon malzemesi gibi. Bu zaman zarfında espresso blendleri için tadım yaparken en çok kullandığım değirmen oldu. Filtre denemeleri ve Türk kahvesinde de çok güzel sonuçlar aldım.

Fiyatından bağımsız, objektif olarak değerlendirirsem tavsiye edebileceğim bir değirmen. Şimdiye kadar deneyimlediğim en yüksek malzeme kalitesine sahip.

Bu yazımda Mazzer firmasını Omega değirmenini sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazıyı Paylaş

Mail Listemize Üye Ol!

spot_imgspot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Kapsül Kahve Hakkında Sorular ve Cevaplar

Geçtiğimiz yıllarda kapsül kahveler, pratikliği ve çeşitliliği ile kahve...

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Giriş Filtre kahve makineleri, dünya genelinde kahve severler tarafından en...

V60 Demleme Ekipmanı Nasıl Seçilir?

Kahveye üstten su dökülerek yapılan demleme yöntemlerine "Pour Over"...

French Press Nasıl Kullanılır?

French Press: Kahve Demlemenin Basit ve Lezzetli Yolu French press,...