Kahveyi nasıl demleyeceğimize epey kafa yoruyoruz; bazen malzemeler ve demleme ekipmanları arasında boğuluyoruz. Belki de hobimize biraz bütçe planlamamız gerekiyor. Gün geçtikçe kahve fiyatları artıyor, beğendiğimiz bir kahveyi bir daha bulamıyoruz. Bütün bunlar olurken bir de paketi açtığımız andan itibaren kahve çekirdeklerinin biyolojik saati çalışmaya başlıyor. Elimizdeki kahve her geçen dakika bayatlıyor. Kokusu ve kokusuyla beraber aromalar havaya karışıyor.
Elinizdeki kahveleri uzun süre taze olarak koruyabileceğiniz yöntemlerden bahsetmek istiyorum.
Yazı İçeriği
Bir çoğumuz aldığımız kahveyi geldiği gibi valfli ve zipli bir pakette saklıyoruz. Çoğunlukla güneş görmeyen, serin bir yerde günlerce bırakıyoruz.
Acaba 100’lerce lira verdiğimiz kahveyi 3 liralık pakete emanet etmekle hata mı yapıyoruz?
Hadi şu paket konusundan başlayalım.
Kahve Paketlerindeki Valf Ne İşe Yarar?
Saklama, satış, stoklama, taşıma vb. gibi ihtiyaçlarını etkili şekilde karşıladığı için; çekirdeklerin çoğunlukla doypack ambalajlara konularak satıldığını görmekteyiz.
Doypack ambalajların ağızları ısı yardımıyla birbirine yapıştırılarak kapatılır, bunun hem bir artısı hem de bir eksisi bulunuyor. Artısı; kahvelerin hava ile temasını kesmesi ve bayatlamayı en aza indirmesi. Eksisi; taze kavrulan kahvenin karbondioksit salınımı yaparken paketleri şişirmesi.
Ağzı kapalı olduğu için karbondioksiti dışarı atamayan paketler yırtılma riski taşıyor. Bunun çözümü bir VALF kullanmak. Burada devreye “Valfli Doypack Paketler” giriyor.
Valfler tek yönlü çalışır. İçeride biriken basıncı ve karbondioksiti paketin dışına atarlar ve içeri hava girişini engellerler. TEK GÖREVLERİ BU!
Valfli paketlere olan güveni biraz boşa çıkaracağım ama; kahvenin daha uzun süre taze kalmasını sağlamazlar. Keşke bu bayatlama işi 10 kuruşluk valfle çözülecek gibi olsaydı ama gerçek öyle değil.
Valfli kahve paketinin gerçek ömrü, siz paketini açana kadardır. Paketi açtığınız andan itibaren kahveleri saklamak için daha iyi bir yöntem bulmanız gerekir. Ağzının zipli olması, açılıp kapanıyor olması, valfli olması, renginin mavi, pembe, sarı olması ne yazık ki kahveyi taze tutmakta işe yaramaz.
Kahveleri paketlerinden çıkarıp daha verimli saklama yöntemleri uygulamamız gerekir.
Kahveyi Parçalara Ayırarak Saklama Yöntemi
Kahvenin en büyük düşmanı havadır. Paketler veya kavanozlar açıldığı sürece alacağınız 20 gr kahve için bütün paketi havalandırmış olursunuz. Bunun yerine kahvenizi tüketiminize göre 3-4 parçaya bölebilirsiniz. Her parçayı hava almayacak şekilde saklarsanız; çok daha uzun süre taze kahve tüketebilirsiniz.
Bir buzdolabı poşeti, poşet ağzı kapatan bir klips ve ağzı silikon kapaklı bir kavanoz üçlüsü epey iş görecektir.
Parçalara ayırarak saklama yöntemi benim de uzun süredir kullandığım en pratik ve ekonomik yöntemlerden birisi.
Bu yöntemle 3 – 4 haftaya kadar kahve saklayıp en son açtığım kavanozdan bile verim alıyorum.
Tabi daha uzun süreli veya daha az emek isteyen saklama yöntemleri de mevcut.
Kahveyi Demleme Porsiyonlara Ayırarak Saklamak
Yine kahveyi ayırıyoruz ama bu sefer 3-4 parça değil; kahveyi demlediğimiz gramajlara göre porsiyonluyoruz. Kahveleri baharat tüplerine veya labaratuar tüplerine (FALKON TÜP) porsiyonlayıp ayırmak en sık kullanılan yöntemlerden birisi.
Demlemelerinizde genellikle 15-20 gram kahve kullanıyorsanız; 250 gram kahve için 15 adet civarı falkon tüpüne ihtiyacınız var demektir.
Falkon tüpleri; kahvesini porsiyonlara ayırarak saklayanların en çok kullandığı ekipmanlardan. Ben aratmalarınızda rahatlıkla çıksın diye tam adını yazdım. 50 ml santrifüj tüpü olarak da laboratuvar malzemecilerinden kolayca bulabilirsiniz. Fiyatı da kavanoza göre daha ekonomik.
Estetik olarak daha iyi görünen bir yöntem ise baharat tüpleri alarak saklama yöntemi. Arow, Bambum veya markasız birçok ürün bulabilirsiniz. Bu tüplerde ağız kısmı dar olanlar kahve koyarken epey zorlayacaktır. Bu baharat tüplerinin ise ağzı sıkı olanı bulması biraz zor.
Vakumlu Kahve Kavanozları
Kahveyi tek başına vakumsuz kavanozda saklamak bile valfli pakette saklamaktan daha iyi bir yöntem. (İkea’nın kavanozları epey kullanışlı.)
Genellikle bakliyatlar için satılan çeşit çeşit vakumlu kavanoz var ama onlarda henüz gerçekten kullanışlı bir marka göremedim. Onun yerine size bir kaç yaratıcı ürün anlatacağım.
Belki ilginizi çekecek ürünlerden birisi Bean Plus kahve saklama kavanozu, bu kavanozun kapağında valf sistemi var. Paket içinde yedek valfler de geliyor. Siz kapağı kapatırken içerdeki havayı dışarı atıyor ve dışardan içeri hava girişini kesiyor. Hatta gaza gelip elektrik süpürgesi ile ekstra vakum da yapabiliyorsunuz
Diğeri pek stoklarda bulunmuyor ama kendi kapağı piston şeklinde olan ve kapattıkça fazla havayı dışarı atan Prepera – Evak isimli bir kavanoz tipi daha var bu da pratikte deneyimleme şansı bulamadığım ama teoride gayet güzel bir ekipman.
Peki ya şişede kahve saklamak ister misiniz? Fotoğrafta gördüğünüz VACU VİN denilen bir şarap şişesi pompa düzeneği. Başlığı uyan bir şişe içerisine kahve koyup; Vacu Vin yardımıyla fazla havayı dışarı pompalayabilirsiniz. Böylelikle kahvenin havayla teması kesilir ve çok daha uzun süre taze saklanabilir.
Kahve Buzdolabında Saklanır Mı?
Kahveyi buzdolabında veya buzlukta saklamak çok riskli bir yöntem. Yararlı bir yöntem ama uyarılara dikkat etmeniz lazım.
Uyarı 1: Buzdolabında veya buzlukta hava alarak nemlenen kahve kullanılmaz hale gelir.
Valfli paketi açıp buzdolabına veya buzluğa koyarsanız büyük ihtimalle çöp olur. Valfli paketi hiç açmadan buzdolabına veya buzluğa koymak daha iyi bir yöntem ama paket ağzında hava alan bir yer varsa yine tüm kahvenin çöp olma riski var. Bence hiç koymayın.
Mehmet Efendi Türk kahvesi paketi gibi, teneke paketiniz varsa kapalıyken koyulabilir ama açtıktan sonra buzdolabının içerisine kesinlikle koymayın. (En sık gördüğüm hata.) Buzdolabını açtığınızda mis gibi kahve kokusu geliyorsa bilin ki kahveleriniz hava aldı ve çöp oldu.
Diyelim ki ağzını çok iyi kapattığınız ve hava almadığından emin olduğunuz bir yöntem var bu şekilde kahveleri buzdolabına veya buzluğa atarsanız, kahvedeki gaz salınımı yavaşlayarak durma noktasına geliyor. 5-6 ay ilk günkü gibi taze kalıyor. Bu şekilde kiloluk paketler alıp bölerek kahveleri buzlukta saklamak çok iyi ve ekonomik bir yöntem haline geliyor.
Uyarı 2: Kahveleri buzluktan veya buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar kesinlikle ağzını açmamak gerek.
Kahveyi Vakumlayarak Dondurma Yöntemi
En fazla emek isteyen ama en verimli yöntem diyebilirim. Bu yöntemde mutfak tipi vakum cihazına ihtiyacınız oluyor; kahveyi porsiyonlara ayırarak vakum poşetlerine koyuyor ve cihaz yardımıyla vakumlayıp ağzını ısıyla kapatabiliyorsunuz. Hava olmadığı için nemlenme riskini de sıfırlamış oluyorsunuz.
Paketlerin üzerine gereken notları yazıp buzluğa atıyorsunuz.
Bu yöntemi kullanarak 1 yıllık kahveleri taze şekilde tüketen kahveseverler biliyorum.
Bu yazımda öğütülmüş veya çekirdek olarak aldığınız kahveleri valfli pakette saklamak yerine, çok daha uzun süre taze olarak koruyabilmeniz için kullanabileceğiniz yöntemleri yazmak istedim. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.